uit het boek: ECHT (W)ETEN van Viviane Vandyck & Rik Vermuyten

KEUKENGEHEIMEN VOOR EEN LANG EN GELUKKIG LEVEN 

Gebruik makend van de termen ‘yin’ en ‘yang’ legt de traditionele oosterse visie uit hoe je kunt leven in harmonie met je omgeving en hoe dat je fysieke en geestelijke gezondheid ten goede komt. 

In onze moderne westerse maatschappij zijn we deze evenwichtsprincipes vergeten. Maar we gebruiken ze nog steeds automatisch, wanneer we ons aankleden bijvoorbeeld. In de winter, wanneer het buiten stenen uit de grond vriest, dragen we laarzen, handschoenen, een warme jas en muts om ons warm te houden. Zo zijn we in harmonie met de natuur. In de zomer, wanneer er een hittegolf heerst, dragen we flipflops en niet veel meer dan een zonnebril. Opnieuw is dat helemaal in balans met onze omgeving. 

Wat we doen met onze kleren, zijn we vergeten te doen met ons voedsel. Tegenwoordig eten we ananassen, kiwi’s en mango’s in de winter. Dat kun je vergelijken met in je bikini door de sneeuw lopen. Alleen nog maar het lezen van de laatste zin, doet je waarschijnlijk al rillen van de kou. 

Dus ja, je zou kunnen zeggen dat we het natuurlijk aanvoelen van eten en hoe we kunnen eten om lang en gelukkig te leven, kwijt zijn geraakt. 

YIN EN YANG TO THE RESCUE 

Yin en Yang is een verzamelnaam voor al die verschijnselen die elkaars tegengestelde zijn en elkaar aanvullen, zoals man en vrouw, dag en nacht, inspanning en ontspanning. Je kunt ze ook toepassen op de werking van je lichaam en op de invloed van voedsel en drank op die werking. 

Het lichaam maakt voortdurend twee bewegingen, sterker nog, zonder die twee bewegingen leeft het niet – het trekt samen en zet uit. Dat zie je duidelijk aan je hart dat pompt, aan je longen die in- en uitademen en aan je darmen die peristaltische bewegingen maken. Elk orgaan en elke cel maakt deze twee bewegingen. De omgeving waarin we wonen, de hoeveelheid stress die we hebben in ons leven, maar ook wat we eten en drinken heeft een effect op deze twee bewegingen. 

Op de onderstaande tekening zie je welk voedsel welke van deze twee bewegingen beïnvloedt. 

Zoals je kunt zien, bevordert voedsel dat geraffineerd werd of waarbij chemische additieven werden gebruikt de uitzettende beweging in het lichaam en bevorderen compacte, zout smakende voedingsmiddelen de samentrekkende beweging van het lichaam. 

Dus nu begrijp je waarom kaas en wijn, kip met appelmoes, gehaktballetjes met krieken, een steak en een dame blanche zo goed samengaan. Ze zijn in balans! Alleen bestaat hun balans uit uitersten, zoals heel hard werken en dan een burn-out krijgen. Of heel streng diëten om vervolgens de koekjeskast leeg te eten. Het is niet gemakkelijk voor je lichaam om met die extremen je bloedsuikerspiegel en energiepeil stabiel te houden, je gewicht op peil te houden, een goede kwaliteit bloed te maken en je de vitaliteit te geven die je nodig hebt om al die dingen te doen die je leuk vindt. 

Voedsel in het midden van de balans, volle granen, bonen, zaden en groenten, maakt het veel gemakkelijker om een gezonde geest in een gezond lichaam te hebben. 

Ontdek en proef

Ben je benieuwd naar onze plantaardige Maya-producten en hoe je ze kunt klaarmaken? Neem dan een kijkje bij onze producten en recepten.