30 JAAR

Pure en (h)eerlijke plantaardige producten vervaardigen. Dat is altijd al de missie van Maya geweest. Sinds de opstart in 1992 is er veel en ook helemaal niets veranderd. Onze seitanmakerij is meegegroeid met het toenemende bewustzijn van de consument en de verdere professionalisering van de markt. Maar net zoals je best niet raakt aan een goed recept, raken wij ook niet aan onze filosofie van duurzaamheid en kwaliteit.

“Ons uitgangspunt is altijd dat we alleen maken wat we zelf willen eten.
Niet meer en niet minder.”

Ambachtelijk vakmanschap

 In een wereld die razendsnel verandert, houden wij vast aan traditie en vakmanschap. Die maken immers écht het verschil voor de smaak, textuur en kwaliteit van onze Maya-producten. En tijd, veel tijd. In ons atelier nemen we heel bewust de tijd om onze producten te maken zoals wij ze voor ogen hebben. Traditionele seitan maak je van tarwe-of speltbloem, zo krijg je de mooiste gluten en de lekkerste seitan. Het hele proces, vanaf het kneden van de bloem tot de gekookte seitan neemt zo’n 7 uur in beslag. En dat hebben we er graag voor over. Net zoals we de mensenhanden niet willen verruilen voor machines. Het zijn immers die ervaren handen die de kwaliteit van de bloem en het maken van de gluten, de basis van onze seitan, als geen ander voelen. Daardoor blijven we misschien wel relatief klein, maar ook héél fijn. 

Pure en eerlijke keuzes

In onze seitan, tempeh of mochi vind je enkel de beste biologische ingrediënten. Als je kiest voor kwaliteit, hoef je immers niets te maskeren of op te smukken. Dan komt de natuurlijke, rijke smaak vanzelf tot uiting. Vanuit onze macrobiotische filosofie werken we uitsluitend met ingrediënten van biologische oorsprong. En uiteraard volgens de strengste normen op het vlak van hygiëne en productie. Ons uitgangspunt is daarbij steeds dat we de kwaliteit maken die we zelf willen eten.  

“Vanuit onze macrobiotische filosofie werken we uitsluitend met ingrediënten van biologische oorsprong.”

Respect voor mens en natuur

Duurzaam werken, dat is iets waar we iedere dag opnieuw bewust voor kiezen. Neem nu onze aandacht voor reststromen. Seitan wordt vervaardigd door het zetmeel uit het deeg te wassen tot er enkel gluten overblijven. Dat resterende zetmeel herbruiken we grotendeels binnen ons eigen atelier, bijvoorbeeld om sauzen te binden of bij het paneren van de seitan Crocs. In Brouwerij Jessenhofke vonden we dan weer een gelijkgestemde bondgenoot die ons zetmeelwater kan gebruiken als brouwwater voor hun Maya-bier. En zo blijven we eigenlijk steeds op zoek naar manieren om onze voetafdruk nog verder te verkleinen. Zo dragen we op onze manier bij aan een duurzamere planeet. 

Ontdek en proef

Ben je benieuwd naar onze plantaardige Maya-producten en hoe je ze kunt klaarmaken? Neem dan een kijkje bij onze producten en recepten.