Ingrediënten
- 120 g tarwestroop
- 100 g moscovadosuiker ( = volle rietsuiker, met de melasse er nog in)
- 100 g witte amandelpasta
- 100 g neutrale olie
- 800 g zijden tofu
- 40 g rauwe cacaopoeder
- 150 tarwe- of speltbloem
- 550 g zwarte vegan chocolade
- snuifje zout
- 1 kl bicarbonaat
- Zeste van 1 mandarijn
- ½ pimentpeper
- 200 g kumquat
Heerlijke chocoladetaart, 100% plantaardig
Omdat het feest is … Maya bestaat 30 jaar! Vanaf 2008 werd de tofu van Seven Arrows bij Maya gemaakt. Heerlijke, zachte tofu … Je kon er lekkere hartige gerechten mee maken, maar ook fantastische desserts. Deze chocoladetaart bijvoorbeeld. Omdat we nu zelf geen tofu meer maken, word er in dit recept zijdentofu gebruikt.
Ingrediënten
- 120 g tarwestroop
- 100 g moscovadosuiker ( = volle rietsuiker, met de melasse er nog in)
- 100 g witte amandelpasta
- 100 g neutrale olie
- 800 g zijden tofu
- 40 g rauwe cacaopoeder
- 150 tarwe- of speltbloem
- 550 g zwarte vegan chocolade
- snuifje zout
- 1 kl bicarbonaat
- Zeste van 1 mandarijn
- ½ pimentpeper
- 200 g kumquat
Bereiding
- Snij de kumquat in dunne reepjes, haal de pitjes eruit en kook ze 15 min in de tarwestroop. Leg ze op een vel bakpapier en laat ze drogen. Gebruik de tarwestroop in het cakebeslag.
- Zet de oven op 175 °C.
- Meng voor de cake de tarwebloem, de rauwe cacaopoeder, 50 g chocoladestukjes, de moscovadosuiker, het zout en de bi-carbonaat onder elkaar.
- Doe 200 g tofu, de olie, de tarwestroop en de amandelpasta in een maatbeker. Mix dit tot een romige massa.
- Meng dit onder de droge ingrediënten.
- Leg bakpapier in onder een springvorm en langs de wanden. Giet het deeg in de vorm en bak ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven. Check met een prikker of de cake klaar is. Laat de cake afkoelen.
- Laat 500 g chocolade smelten, samen met ½ piment peper en een snuifje zout.
- Mix 600 g tofu tot een romige massa, roer de zeste van mandarijn erdoor.
- Haal de piment peper uit de chocolade en roer de gemixte tofu erdoor. Laat dit opstijven.
- Snij de afgekoelde cake in 3 lagen. Bestrijk elke laag met chocoladecreme, ook de bovenkant en de zijkant. Versier met de kumquat.
Tip
Heb je geen kumquat of hou je niet van citrussmaken in chocoladetaart, dan kan je ook heel fijngesneden venkel of gember confijten …
of versier de taart met verse frambozen of aardbeien.