Ingrediënten
- 500 g Maya seitan blok
- 2 Sjalotjes
- 2 teentjes look
- Olijfolie
- 5 wortels
- 6 vastkokende aardappels
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ à 1 rode chilipeper peper (of gedroogde chili vlokken)
- 3 groenten bouillonblokjes
- 4 blaadjes laurier
- 2 Spaanse zoete puntpaprika
- 3 grote verse vleestomaten
- Peper/zout
- Handvol peterselie
Hongaarse goulash (Gulyás) met seitan
Maya producten: Seitan
Gulyás is hét nationale gerecht van Hongarije. Wij kennen het als goulash, een stoofpot met vlees en paprika, maar eigenlijk is het een dikke soep. Het is het één-pans- gerecht die herders (= gulyás) boven een houtvuur koken als ze op de poesta (=puszta) hun koeien hoeden. In dit recept gebruiken we gerookte paprikapoeder om het gerecht zijn typische rooksmaak te geven.
Ingrediënten
- 500 g Maya seitan blok
- 2 Sjalotjes
- 2 teentjes look
- Olijfolie
- 5 wortels
- 6 vastkokende aardappels
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ à 1 rode chilipeper peper (of gedroogde chili vlokken)
- 3 groenten bouillonblokjes
- 4 blaadjes laurier
- 2 Spaanse zoete puntpaprika
- 3 grote verse vleestomaten
- Peper/zout
- Handvol peterselie
Bereiding
- Hak de sjalot en snipper de look fijn. Schil de wortels en de aardappeltjes en snij ze hapklare in stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij in reepjes van 2 cm. Snij de seitan in blokjes van 2 cm.
- Verhit de olie in een kookpot en bak de sjalot en look tot ze glazig zijn. Voeg de paprika toe en laat nog 3 min. bakken.
- Voeg de tomaten, de wortelen, de chilipeper, de paprikapoeder, de komijn, de gerookte paprikapoeder, de laurierblaadjes, de bouillonblokjes en 1,5 liter water toe. Laat 10 min. sudderen.
- Voeg de aardappelen toe. Laat op een klein vuurtje sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg de seitan toe en laat nog 5 min sudderen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Versier met gehakte peterselie. Serveer de soep met brood
Tip
Heb je liever een stoofpot, voeg dan veel minder water toe.