Ingrediënten
- 500 gr MAYA seitan of MAYA speltseitan
- 2 uien
- 2 wortels
- 1 middelgrote courgette
- 1 rode paprika
- 2 tenen look
- ½ à 1 rood pepertje
- 1 kop gedroogde nierbonen of 2 blikken rode nierbonen
- 1 bokaal maïs
- 2 el tomatenconcentraat
- 800 g tomaten in stukjes
- peper/zeezout
- 2 kl komijnpoeder
- 2 kl korianderpoeder
- 1 kl kaneel
- olijfolie
- 1 bussel verse koriander
- 1 limoen
- 2 koppen volle rijst + 4 koppen water
Chili con Seitan
Maya producten: Seitan
Deze vegan variant op de traditionele chili con carne zit boordevol groenten. De combinatie van bonen en seitan zorgt dan weer voor een flinke portie eiwitten. Van al deze heerlijke smaken word je gewoon vrolijk.
Ingrediënten
- 500 gr MAYA seitan of MAYA speltseitan
- 2 uien
- 2 wortels
- 1 middelgrote courgette
- 1 rode paprika
- 2 tenen look
- ½ à 1 rood pepertje
- 1 kop gedroogde nierbonen of 2 blikken rode nierbonen
- 1 bokaal maïs
- 2 el tomatenconcentraat
- 800 g tomaten in stukjes
- peper/zeezout
- 2 kl komijnpoeder
- 2 kl korianderpoeder
- 1 kl kaneel
- olijfolie
- 1 bussel verse koriander
- 1 limoen
- 2 koppen volle rijst + 4 koppen water
Bereiding
- Als je gedroogde rode nierbonen gebruikt, week ze dan een nacht in ruim water. Giet ze af, spoel ze en kook ze in 3 koppen ongezouten water tot ze gaar zijn. Als je een stukje kombu zeewier meekookt zijn de bonen sneller gaar en makkelijker verteerbaar. Dit duurt ongeveer 45 min.
- Spoel de rijst onder stromend water, giet af. Doe de rijst in een kookpot. Rooster de rijst tot die opdroogt en nootachtig ruikt. Voeg het water en zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 35 à 40 min. koken op een laag pitje.
- Hak de seitan grof. Snij de wortel en courgette in halve maantjes. Hak de ui. Ontdoe de paprika en de chilipeper van zaad en zaadlijsten. Snij de paprika in stukjes. Snipper de look en het rode chilipepertje fijn.
- Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de gesneden groenten aan terwijl je er af en toe in roert. Voeg de kruiden toe. Laat de groenten een 5-tal minuten sudderen.
- Pluk de blaadjes van de koriander en zet ze opzij. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg deze bij de groenten.
- Voeg nu ook de tomatenpuree, de tomatenstukjes, de maïs, de blikken rode bonen en de gehakte seitan en eventueel nog een klein glaasje water toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat 30 min. sudderen op een laag pitje, roer af en toe eens door.
- Garneer met de verse korianderblaadjes (of peterselie als je geen koriander lust) en partjes limoen. Serveer met rijst of tortilla's.